PEP

 • Ben je zonder condoom geneukt of is het condoom gescheurd of afgegleden? Meld je zo snel mogelijk (al is het midden in de nacht) bij de GGD, bij de eerste hulp van een hiv-behandelcentrum of anders de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Er wordt dan vastgesteld of je voor een PEP-kuur Een PEP-kuur, waarbij je 28 dagen met hiv-medicatie wordt behandeld, verkleint de kans dat hiv zich in je lichaam nestelt. Als je je meldt voor een PEP-kuur dan wordt ook gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn zoals bijvoorbeeld een hepatitis B-vaccinatie en een soa-test. in aanmerking komt. Met PEP moet het liefst binnen twee uur gestart worden en uiterlijk binnen 72 uur. Hoe eerder je begint hoe groter de kans de kans dat de kuur werkt.
 • Kijk op http://mantotman.nl/PEP-kuur voor adressen waar je PEP kunt krijgen. 
 • Als je je meldt voor PEP, zorg dan dat je informatie kunt geven over je  sekspartner Wat is zijn hiv-status? Als hij hiv heeft, wordt hij behandeld? Hoe kan de arts of verpleegkundige je sekspartner het best bereiken als ze vragen hebben? Al deze vragen zijn belangrijk bij de beoordeling of je PEP nodig hebt. Het makkelijkste is je sekspartner vragen of hij met je meegaat.  . Neem hem het liefste mee.
 • Als je PEP gekregen hebt, maak de PEP-kuur dan altijd af. Alleen dan werkt de kuur.
 • Kom na de PEP-kuur terug om je te laten testen op hiv. Je behandelaar vertelt je wanneer hij of zij je terug Zo weet je of de PEP-kuur gewerkt heeft en je een hiv-infectie hebt kunnen voorkomen. verwacht.
 • Blijf tot zes maanden Mocht je een hiv-infectie hebben opgelopen, dan ben je extreem besmettelijk voor de mannen waar je seks mee hebt. Het is dan extra belangrijk om condooms te blijven gebruiken. Als je PEP hebt gekregen dan kan pas na zes maanden uitgesloten worden dat je geen hiv hebt opgelopen.  nadat je met PEP bent begonnen condooms gebruiken.
 • Ben je te laat voor PEP? Laat je,  drie weken Mocht je een hiv-infectie hebben dan kun je dat beter maar zo snel mogelijk weten. Hoe eerder je hiv vindt hoe eerder je behandeld kunt worden. Meteen behandelen is het beste voor je gezondheid op de lange termijn. Bovendien kun je, dankzij goede hiv-behandeling, het virus eigenlijk niet meer op andere sekspartners overdragen. Na drie weken zijn hiv en de meeste andere soa’s vaak al aantoonbaar.   nadat je risico hebt gelopen, testen op hiv en andere soa’s.
 • Plan voor over drie maanden nadat je risico hebt gelopen alvast een testafspraak in om hiv (en andere soa’s) uit te sluiten. Hiv, syfilis en hepatitis B kunnen pas na drie maanden definitief uitgesloten worden.  
 • Meld je onmiddellijk voor een test bij je soa-poli of je huisarts als je klachten van hiv De meeste mensen die met hiv geïnfecteerd zijn, krijgen in de acute fase klachten. Deze klachten worden niet altijd herkend als klachten die bij hiv passen. Alertheid op de symptomen van een acute hiv-infectie zorgt ervoor dat je hiv op tijd opspoort en meteen kunt behandelen. Dit is het allerbeste voor je gezondheidsverwachting op de langere termijn.
  Meest voorkomende symptomen van een acute hiv-infectie 
  Koorts ( vaak voelt het als de griep, maar dan zonder hoesten, niezen of verkoudheid)80-90 procent
  Moeheid of ziek voelen70-90 procent
  Huiduitslag 40-80 procent
  Spierpijn of gewrichtspijn50-70 procent
  Keelontsteking50-70 procent
  Gezwollen lymfeklieren40-70 procent
  Hoofdpijn32-70 procent
  Aanhoudende diarree30-60 procent
  Nachtzweten50 procent
  Zweertjes in de mond10-20 procent
  Zweertjes op de geslachtsdelen5-15 procent
  De symptomen ontstaan meestal twee weken tot drie maanden na een hiv-infectie. De symptomen duren meestal twee weken, deze duur varieert van enkele dagen tot tien weken. 
  krijgt.

Desinfectie

Drugs, alcohol en mentale gezondheid

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.