Testen op hiv/soa's

Een test is de enige manier om zeker te weten of je een soa of hiv hebt opgelopen. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt laten testen.

Veel mannen gaan naar hun huisarts of de soa-poli. Regel je je test op hiv en soa’s liever online, dan kan dat via Testlab.

Voor verschillende soa’s zijn testen op de markt die je zelf online kunt bestellen, die helaas niet altijd betrouwbaar zijn. Voor alle testen geldt dat het per test verschilt, vanaf welk moment de test een betrouwbare uitslag geeft. Test je te vroeg, dan kan de test niet goed aantonen dat je een soa of hiv hebt.

Informeer jezelf  goed en bespreek met je arts welke betekenis de testuitslag heeft. Is er een soa gevonden, dan kun je bij je huisarts of de soa-poli terecht voor behandeling. Ook kunnen verpleegkundigen van de soa-poli jouw sekspartners anoniem waarschuwen, zodat zij zich ook kunnen laten testen en behandelen. Zo voorkom je dat je zelf opnieuw een soa van je sekspartner oploopt en dat soa’s zich verder verspreiden.