Testlab: jouw test

Vanwege de coronacrisis is Testlab in sommige regio’s voorlopig gesloten.

Laatst aangepast: 9 juni 2021:

  • Amsterdam: open. Je moet een afspraak maken bij de priklocatie van ATAL.
  • Rotterdam-Rijnmond: vanaf 14 juni 2021 open. Je moet een afspraak maken voor Testlab Rotterdam-Rijnmond. Inloop zonder afspraak mogelijk in priklocaties in Dordrecht. 
  • Haaglanden: priklocatie CSG Den Haag: gesloten. Priklocaties in Zoetermeer en Delft geopend. (je moet wel een afspraak maken) 
  • Gelderland-Zuid: de priklocatie in het Radboud UMC in Nijmegen is open. Ook de locaties in Tiel en Culemborg zijn vanaf 1 december 2020 weer open. De GGD'en in Nijmegen en Tiel zijn nog gesloten voor Testlab.
  • Noord-Nederland: beperkt aantal testen per maand beschikbaar in Friesland, Drenthe en Groningen

Via Testlab regel je via internet gratis en vertrouwelijk je test op soa's en hiv zonder een afspraak te maken met je huisarts of een soa-polikliniek.

Man tot Man Testlab is normaal gesproken in deze GGD-regio’s beschikbaar: Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Dordrecht, regio Haaglanden (Den Haag, Delft en omgeving), regio Gelderland-Zuid (Nijmegen en Tiel) en in Groningen, Drenthe en Friesland.

 

De procedure bestaat uit vier gemakkelijke stappen:

  1. Je vraagt online het testformulier aan.
  2. Je bezoek een afnamelocatie in de buurt. Je wordt daar standaard getest op chlamydia, gonorroe, hiv en syfilis
  3. Je ontvangt na 5-10 werkdagen de uitslag online.
  4. Is er een soa gevonden? Dan biedt de GGD gratis behandeling. Heb je hiv, dan krijg je een verwijzing voor een hiv-behandelingcentrum in de buurt.

Regelmatig testen op soa's

Testlab is een makkelijke manier om je regelmatig op soa's en hiv te laten testen. Als je wisselende sekspartners hebt, is het advies om elk half jaar testen. Vaker op soa's testen is meestal niet nodig. Denk je dat het nodig is om vaker te testen? Overleg dit dan eerst met de GGD of je huisarts.

 

Maak je vaker dan twee keer per jaar gebruik van Testlab? Dan kan de GGD contact met je opnemen om je testgedrag te checken.

Meer over Testlab en jouw privacy vind je hier.