Is PrEP iets voor jou?

PrEP is een medicijn dat voorkomt dat je hiv oploopt. PrEP is verkrijgbaar via je eigen huisarts en apotheek. Ook zijn acht GGD'en sinds kort begonnen met het voorschrijven van PrEP en de bijbehorende medische controles.

LET OP: PrEP beschermt niet tegen het coronavirus!

Tekst gaat verder onder de blokken.

Video: de belangrijkste info over PrEP

 

Vijf dingen die je moet weten over PrEP

  1. PrEP voorkomt alleen hiv, geen andere soa's.
  2. PrEP beschermt minstens zo goed als een condoom, als je de pillen op de juiste momenten slikt.
  3. PrEP kan je op twee manieren slikken: dagelijks of alleen rondom de seks.
  4. Als je PrEP gebruikt, heb je regelmatige controles van een arts nodig. Laat je testen op hiv, nierfunctie en soa's.
  5. Elke (huis)arts kan PrEP voorschrijven via jouw eigen apotheek. Voor 30 pillen betaal je vanaf €30.

PrEP via je huisarts

Je huisarts kan PrEP voorschrijven. En jouw apotheek kan betaalbare PrEP leveren. De goedkoopste variant van PrEP is al beschikbaar voor ongeveer 30 euro per potje van 30 pillen. Je zorgverzekeraar vergoedt PrEP  nog niet. Lees hier verder.

PrEP via de GGD

Sinds 1 augustus 2019 zijn GGD'en begonnen met het aanbieden PrEP-zorg. Er is een landelijk programma van vijf jaar om PrEP beschikbaar te maken voor homo- en biseksuele mannen en transgenders die risico lopen hiv. De GGD helpt je met de benodigde medische controles en schrijft PrEP voor. Je betaalt een kleine eigen bijdrage van €7,50 per maand. Er is beperkt plaats binnen het programma. Hier lees je er meer over.

PrEP is veilig

PrEP is een veilig medicijn: het geeft bij weinig mensen bijwerkingen. Je moet zeker weten dat je géén hiv hebt voordat je begint met PrEP. Bij 1 op de 200 mensen zorgt PrEP voor nierfunctieproblemen. Problemen met je nierfunctie zijn een reden om geen PrEP (meer) te slikken.Daarom moet je je regelmatig laten controleren op hiv, soa's en nierfunctie. 

PrEP is verantwoord

PrEP-gebruikers nemen hun verantwoordelijkheid om hun risico op hiv zo klein mogelijk te maken. Ze kiezen bewust voor PrEP. Bijvoorbeeld omdat ze weten dat ze niet altijd condooms gebruiken. Bij goed PrEP-gebruik hoort regelmatig testen op soa's. Zo voorkomen PrEP-gebruikers dat ze ongemerkt soa's doorgeven aan hun sekspartners.

Minder angst voor hiv

De meeste PrEP-gebruikers ervaren een bevrijd gevoel. Ze zijn minder bang om hiv op te lopen en genieten hierdoor meer van seks.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: augustus 2019.

Roderick (37) is klaar met de vooroordelen over PrEP