PrEP beschermt tegen hiv

PrEP is een pil die voorkomt dat je hiv oploopt. PrEP is veilig en op recept van een arts verkrijgbaar bij je apotheek.

Tekst gaat verder onder de blokken.

Vijf dingen die je moet weten over PrEP

  1. PrEP voorkomt alleen hiv, geen andere soa's.
  2. PrEP beschermt minstens zo goed als een condoom. Je moet de pillen wel trouw en op de juiste momenten slikken. 
  3. Als je PrEP gebruikt, heb je regelmatige controles van een arts nodig. Laat je testen op hiv, nierfunctie en soa's.
  4. Je (huis)arts kan PrEP voorschrijven via je eigen apotheek. Je betaalt de pillen zelf.
  5. Verschillende fabrikanten leveren PrEP in Nederland. Deze varianten werken even goed. Wel verschillen de prijzen sterk: tussen €50-600 euro. 

Video: de belangrijkste info over PrEP

Zo kom je aan betaalbare PrEP

Elke huisarts kan PrEP voorschrijven; elke apotheek kan betaalbare PrEP leveren. De goedkoopste variant van PrEP kost sinds 1 januari 2018 ongeveer €50-60 per maand bij dagelijks gebruik. PrEP wordt nog niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je betaalt de medicatie dus zelf.

Om te voorkomen dat je te veel betaalt, moet je arts op het recept de gewenste fabrikant vermelden. Fabrikant Centrafarm levert op dit moment de goedkoopste variant van PrEP. Deze is even veilig en effectief als duurdere varianten gemaakt door Sandoz, Teva en Gilead. Lees hier verder.

Bijwerkingen en medische controles

PrEP is een verantwoord en geregistreerd medicijn. Het geeft bij weinig mensen bijwerkingen. Toch is het nodig om je regelmatig te laten controleren op hiv, soa's en nierfunctie. Je moet zeker weten dat je géén hiv hebt voordat je begint met PrEP. Bij 1 op de 200 mensen zorgt PrEP voor nierfunctieproblemen. Deze bijwerking is een reden om met PrEP te stoppen.

Als je de controles via je huisarts laat uitvoeren, vergoedt je zorgverzekeraar deze. Je betaalt dan wel je eigen risico.

PrEP, soa's en seks

PrEP-gebruikers nemen hun verantwoordelijkheid om het risico op hiv zo klein mogelijk te maken. Ze kiezen bewust voor PrEP. Bijvoorbeeld omdat ze niet altijd condooms gebruiken. Bij verantwoord PrEP-gebruik hoort regelmatig testen op soa's. Zo voorkomen PrEP-gebruikers dat ze ongemerkt soa's doorgeven aan hun sekspartners. De meeste gebruikers ervaren een bevrijd gevoel. Ze zijn minder bang om hiv op te lopen en genieten meer van seks.

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2018.

Peter (43) is dolblij met PrEP