PrEP beschermt tegen hiv

PrEP is een medicijn dat voorkomt dat je hiv oploopt. PrEP is op doktersrecept verkrijgbaar bij je eigen apotheek.

Tekst gaat verder onder de blokken.

Vijf dingen die je moet weten over PrEP

  1. PrEP voorkomt alleen hiv, geen andere soa's.
  2. PrEP beschermt minstens zo goed als een condoom. Je moet de pillen wel trouw en op de juiste momenten slikken. 
  3. Als je PrEP gebruikt, heb je regelmatige controles van een arts nodig. Laat je testen op hiv, nierfunctie en soa's.
  4. Elke (huis)arts kan PrEP voorschrijven via jouw eigen apotheek. De pillen worden nog niet vergoed.
  5. Verschillende fabrikanten leveren PrEP in Nederland. Deze varianten werken even goed. PrEP is beschikbaar vanaf €30 per potje bij de apotheek.

Video: de belangrijkste info over PrEP

Zo kom je nu al aan betaalbare PrEP

Je eigen huisarts kan PrEP voorschrijven. En jouw apotheek kan betaalbare PrEP leveren. De goedkoopste variant van PrEP is al beschikbaar voor ongeveer 30 euro per potje van 30 pillen. Je zorgverzekeraar vergoedt PrEP  nog niet. Lees hier verder.

PrEP via de GGD

Vanaf de zomer 2019 gaan meer GGD'en PrEP-zorg aanbieden. Dan begint een vijfjarig programma om PrEP beschikbaar te maken voor homo- en biseksuele mannen en transgenders die risico lopen hiv. De GGD helpt je met de benodigde medische controles en schrijft PrEP voor. Je betaalt een kleine eigen bijdrage voor de medicijnen. Wil je weten of de GGD jou kan helpen met PrEP? Neem dan contact op met jouw GGD.

Bijwerkingen en medische controles

PrEP is een verantwoord en geregistreerd medicijn. PrEP geeft bij weinig mensen bijwerkingen. Toch is het nodig om je regelmatig te laten controleren op hiv, soa's en nierfunctie. Je moet zeker weten dat je géén hiv hebt voordat je begint met PrEP. Bij 1 op de 200 mensen zorgt PrEP voor nierfunctieproblemen. Problemen met je nierfunctie zijn een reden om met PrEP te stoppen.

Als je de laboratoriumcontroles via je huisarts laat uitvoeren, vergoedt je zorgverzekeraar deze. Je betaalt dan wel je eigen risico.

PrEP, soa's en seks

PrEP-gebruikers nemen hun verantwoordelijkheid om het risico op hiv zo klein mogelijk te maken. Ze kiezen bewust voor PrEP. Bijvoorbeeld omdat ze niet altijd condooms gebruiken. Bij verantwoord PrEP-gebruik hoort regelmatig testen op soa's. Zo voorkomen PrEP-gebruikers dat ze ongemerkt soa's doorgeven aan hun sekspartners. De meeste gebruikers ervaren een bevrijd gevoel. Ze zijn minder bang om hiv op te lopen en genieten meer van seks.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: april 2019.

Peter (43) is dolblij met PrEP